Hallókészülékek

Milyen hallókészülék típusok kaphatóak?

Számos hallókészülék-gyártó kínál hallókészülékeket a legkülönfélébb kivitelben a halláscsökkenés, illetve hallásveszteség minden típusához. Ez a sokféleség biztosítja, hogy a hallásrendszert az Ön személyes igényeihez és elképzeléseihez lehessen igazítani – így semmi sem áll a kifogástalan hallás útjában.

A következőkben rövid áttekintést nyújtunk azokról a jellemzőkről, amelyek tekintetében az egyes készülékek különböznek egymástól.

Mi a különbség a digitális és az analóg hallókészülékek között?

A hallókészülékeknek alapvetően két fajtáját különböztethetjük meg: az analóg és a digitális készülékeket. A legtöbb új hallókészülék már digitális. Az analóg és a digitális készülékek egyedül a jelfeldolgozás módjában különböznek.

 • Az analóg hallókészülékek a környezet jeleit fogják, majd egy hangszóró segítségével felerősítve adják tovább. A zajokat nem tudják kiszűrni vagy csökkenteni.
 • digitális hallókészülékek a hangot elektronikus információvá alakítják. Csak a releváns jeleket erősítik fel és adják tovább, a hangos környezeti zajokat csökkentik. Így zajos környezetben is jobban hallhat az ember. A készülék az egyéni szükségletekhez igazítható, ráadásul kisebb, mint az analóg modellek. Ezen túlmenően a digitális hallókészülékek jobb hangminőséget, ezáltal pedig tisztább beszédértést biztosítanak. Így tovább könnyítik a hallást.

Mi a különbség a nyílt és a zárt megoldások között?

 • A hallásrendszerek kialakításának tekintetében megkülönböztethetünk nyílt és zárt megoldásokat. A nyílt megoldások esetében a hanghullámok természetes úton jutnak el a dobhártyáig. A nyílt megoldást a fül mögötti készülékekben alkalmazzák. Ezeknél a modelleknél a hangcsövet és a hallójárati egységet a külső hallójáratban rögzítik. Mivel a készülék a hallható hangokat nem erősíti fel külön, természetes hallást tesz lehetővé. Ezenkívül a nyílt megoldások esetében jobban szellőzik a hallójárat.
 • zárt megoldások esetében a külső hallójáratot teljesen elzárja a fülilleszték vagy a hallójárati készülék. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fül nem levegőzik. Egyedi illesztésének köszönhetően a fülilleszték jobban ül a fülben, és közvetlen átvitelt biztosít. Ezáltal jobban ki lehet használni a hallókészülék teljes teljesítményskáláját. A zárt megoldások ráadásul rugalmasabbak, és különféle hallásproblémák esetén is alkalmazhatók.

Mi értünk fül mögötti készülék alatt?

Ezeket a hallókészülékeket a fül mögött, a fülkagyló felett lehet viselni. A hangszóró és a fontosabb alkatrészek a készülék házában helyezkednek el. A készülék egy könyökelemen és egy műanyag hangcsövön keresztül vezeti el a hangot a fülillesztékhez. Utóbbi a hallójáratban helyezkedik el. Az illeszték továbbítja a hanghullámokat a dobhártya felé, és gondoskodik arról, hogy a hallókészülék ne mozduljon el.

A fül mögötti készülékek kialakítása

A korszerű hallókészülékek kicsik és kecsesek. Ennek köszönhetően szinte alig észrevehetőek. A készülék háza a legkülönfélébb színekben kapható. A sportolók számára kínálnak már víz-, izzadtság- és porálló készülékeket is. Sőt, akár úszáshoz használható speciális hallókészülékek is kaphatók. Ezek akár egy méteres mélységig is kifogástalanul működnek.

A fül mögötti készülékek előnyei:

 • van hely a nagyobb méretű és teljesítményű elemek számára
 • nagyobb és könnyebben kezelhető programválasztó gombok
 • nyílt megoldású kialakítás
 • felhelyezhető audiopapucs segítségével csatlakoztathatók rádió- és televíziókészülékhez, képesek az indukciós, infravörös, rádió- vagy Bluetooth-jelek vezeték nélküli fogadására

A fül mögötti hallókészülékek felépítése

Minden hallókészülék ugyanazokból a főbb egységekből áll. A fül mögötti hallókészülékek esetében a következőképpen néznek ki az egyes funkciók:

 • mikrofon – fogadja, majd elektromos jelekké alakítja a hangot
 • erősítő – növeli a mikrofon jeleinek erősségét, és kiszűri az irreleváns hangokat
 • „hangszóró“ – az elektromos jeleket hangjelekké alakítja
 • beszédprocesszor – a viselő hallásszükségleteihez igazítja a jeleket
 • hangerő-szabályozó – a hangerő szabályozására szolgál
 • könyökelem – összekötő elem a hallókészülék és a hangcső között
 • hangbemenet – a további külső eszközök jeleinek vételéhez
 • elem vagy akkumulátor az energiaellátáshoz – Míg az elemeket rendszeresen cserélni kell, addig az újratölthető akkumulátorok akár 24 óráig működnek egyetlen feltöltéssel

A fül és hallókészülék közötti összeköttetést a hangcső biztosítja, mely egy rögzítőernyőben vagy fülillesztékben/fültokban (otoplasztikában) végződik. A klasszikus fül mögötti hallókészülékek egyik változatát képezik a kihelyezett hangszórós (RIC = receiver-in-canal) modellek, melyeknél a hangszóró a fülben helyezkedik el, így közvetlenül továbbítja a hangot a dobhártya felé.

További fül mögötti hallókészülék-modellek

Kihelyezett hangszórós (RIC = receiver-in-canal) modellek
A legkisebb fül mögötti modellek külső hangszórókkal vannak felszerelve, melyek általában vezeték nélküli funkciókat is kínálnak.

Mikroméretű fül mögötti modellek
Ezek a hallókészülékek kisebbek, mint a szokásos fül mögötti készülékek, és az enyhétől a nagyfokúig terjedő halláscsökkenés ellensúlyozására alkalmasak. Kényelmesen viselhetők a fül mögött, és a legkülönfélébb színekben, formákban és kivitelben kaphatók.

Mit értünk hallójárati hallókészülék alatt?

Ezek a hallókészülékek többé-kevésbé a fülben helyezkednek el. A következő készülékeket különböztetik meg:

 • A fülkagyló méretű készülékek a fülkagylóban helyezkednek el.
 • A hallójárati készülékek mélyebben ülnek a hallójáratban
 • Az ún. CIC (completely-in-the-canal) vagy mélyhallójárati készülékek pedig teljesen a fülben ülnek.

A hallójárati készülékek felépítése

Minden alkatrész egy apró tokban helyezkedik el. A tokot úgy lehet behelyezni a fülbe, mint egy füldugót. Egyes készülékeket egy antennaszerű műanyag kihúzószállal látnak el a könnyebb kivétel érdekében. A hallójárati hallókészülékek a zárt megoldású készülékek közé tartoznak. A hangerő szabályozása és a programok kiválasztása távirányítással történik. Számos modell vezeték nélkül csatlakoztatható egyéb elektronikai eszközökhöz, például mobiltelefonhoz vagy televízióhoz.

A hallójárati készülékek előnyei

 • rendkívül diszkrétek és kívülről alig észrevehetőek (különösen a CIC készülékek)
 • ideálisak a szemüvegesek számára
 • sportolás során kényelmesen viselhetők 
 • a CIC készülékek kihasználják a fülkagyló jellemzőit, így természetes hangzást biztosítanak

A hallójárati hallásrendszerek következő altípusait különböztetik meg:

Fülkagyló méretű készülékek (ITE = in-the-ear)
Ezeknek a hallásrendszernek a háza kitölti a teljes fülkagylót. A kialakítás előnye, hogy hosszabb az elemek élettartama, erősen csökkent hallóképesség esetén is nagy teljesítményű kivezetés érhető el, és kényelmesebben kezelhető.

Hallójárati készülékek (ITC = in-the-canal)
Kis méretű és alig észrevehető hallójárati modellek. A fülkagyló szabadon marad, mivel a hallókészülék háza a hallójáratban helyezkedik el, és így elzárja annak kijáratát.

Mélyhallójárati készülékek (CIC = complete-in-canal)
A legkisebb hallójárati modellek, melyek teljes diszkréciót biztosítanak, mivel kívülről gyakorlatilag láthatatlanok. Ezeket a készülékeket általában műanyag kihúzószállal látják el, hogy könnyebben ki lehessen venni őket a hallójáratból.

Láthatatlan Mélyhallójárati készülékek (IIC = invisible-in-canal)

A láthatatlan hallójárati modellek teljes diszkréciót biztosítanak, mivel kívülről láthatatlanok. Ezeket a készülékeket általában egy hosszabb műanyag kihúzószállal látják el, hogy könnyebben ki lehessen venni őket a hallójáratból.